Från radhuset i Visby till Hajen i Mölndals innerstad

Det går inte att ta miste på Sanja Banovic´s entusiasm när hon berättar om familjens nya bostad, en splitter ny hyreslägenhet i kvarteret Hajen, med stadsbiblioteket och Mölndal Galleria som närmaste granne.

Kvarteret Hajen är en av de stora viktiga pusselbitarna i Mölndals innerstads gigantiska omvandling. Här står nu ett av stadens nya landmärken färdigt och klart, ett punkthus på 16 våningar kopplat till tre lamellhus.

 

– Vi flyttade in i somras. Det var en fantastisk känsla när vi första gången kom in i huset på väg till vår lägenhet på tredje våningen. Det var så fräscht, som att komma till ett fint hotell, berättar Sanja Banovic.

 

Att hon, maken Dejan och deras tre söner skulle hamna i Mölndal kan tyckas som en slump, eller snarare en lyckträff. Det var ett nytt jobb som gjorde att Dejan redan för ett år sedan flyttade till Göteborg. När så övriga familjen skulle komma efter så tycktes först centrala Göteborg vara ett bra val.

 

– Egentligen ville jag inte flytta alls. Vi har bott på Gotland i många år och trivts jättebra. Men man kan ju inte bo på två ställen. För oss som familj var det bäst att flytta och tillsammans skapa ett nytt liv här nere på västkusten. Nu känns det som en ny och spännande utmaning i livet, säger Sanja.

 

Att en av sönerna ska söka in till Handelshögskolan i Göteborg och att hans bror skulle börja plugga på Chalmers, talade ju dessutom onekligen för en flytt till Göteborgsregionen.

 

– Vi hörde goda omdömen om Mölndal så vi sökte den här lägenheten och fick den. Vi hade tur. Det är en stor fin gavellägenhet med utsikt mot gallerian. Det är första gången jag bor i en helt nyproducerad lägenhet. Det känns fantastiskt.

 

Sanja berättar om känslan med att vara först på plats. Tidigare har det alltid handlat om att vara tvungen att renovera, måla och tapetsera. Fixa på olika sätt så att det blir som man vill ha det. Det jobbiga nu var snarare att lämna ett stort radhus där familjen bott i elva år. Att göra sig av med grejer man samlat på sig under åren och banta ner till ett lägenhetsboende. Men sedan …

 

– Det var så smidigt och enkelt att bara flytta in, möblera och inreda och sedan var allt klart. Så skönt och härligt. Trots att vi bor mitt i centrum med trafik och alla människor är det överraskande tyst. Och att bo så här centralt, att se vad som händer, är jättespännande, säger Sanja och lyfter speciellt fram den stora fördelen att ha stadsbiblioteket och en vårdcentral som närmaste granne.

 

– Det är verkligen bekvämt att bo så här, nära till allt. Att bo alldeles intill buss och tåg är också en stor fördel. Så vi trivs allihop.

 

Även Luka som bara är tio. Hur skulle han som är född och uppvuxen på Gotland ta det här? Men det har gått hur bra som helst. Han tar spårvagnen tre stationer till skolan i Krokslätt. Allt är nytt och spännande.

 

– Vi ville bo centralt i Göteborg, det blev centralt i Mölndal istället. Det känns så bra och så rätt. Och när sedan gallerian öppnar på andra sidan gatan blir det full pott.

– Att bo så här centralt, att se vad som händer, är jättespännande, säger Sanja Banovic, som tillsammans med sin familj nu bor i kvarteret Hajen, Mölndalsbostäders främsta del i förnyelsen av Mölndals innerstad.