Premiär för Mölndals nya stadsbibliotek

Det första intrycket är en fantastisk trappa. Den ser nästan ut att sväva i luften.

Glada miner. Stadsbibliotekets chef Britta Olsson till höger tillsammans med kollegan Sofia Slottner.

Så har då dörrarna äntligen öppnats till Mölndals nya moderna stadsbibliotek. En viktig pusselbit att skapa en livfull och attraktiv stadskärna är därmed på plats.

Med två plan i höghuset vid Ulla Jacobssons plats har visionen om biblioteket som en kreativ arena för möten mellan människor nu blivit verklighet. Läget kunde inte vara bättre.

 

– Det känns fantastiskt inspirerande att ta emot alla besökare, säger stadsbibliotekets chef Britta Olsson. Nu äntligen har vi de utrymmen vi längtat efter, möjligheten att mitt i den sjudande stadsmiljön kunna erbjuda så mycket mer för så många fler.

 

Att mycket folk redan hittat till de ljusa, öppna, fräscha och betydligt större lokalerna i två plan, råder det ingen tvekan om. Det är liv och rörelse, precis som det ska vara. Med två inbjudande entréer – från Brogatan/Ulla Jacobssons plats och Bergmansgatan – är det ju så lätt att bara titta in, även för dem som kanske inte planerat ett besök.

 

Som förstagångsbesökare slås man nog av att byggnaden har en så spännande arkitektur. Vad finns då innanför de stora glasdörrarna måntro? Många blir säkert överraskade. Det första intrycket är en fantastisk trappa. Den ser nästan ut att sväva i luften. Här i den vackra miljön med högt i tak, på det stora öppna aktivitetstorget, bibliotekets centrum, stannar man till en stund bara för att känna in atmosfären.

 

– Det är en skön och härlig miljö att landa i, en samlingspunkt med möjlighet för spontana program, till exempel utställningar och där det hela tiden ska hända något nytt.  Här kommer det också i direkt anslutning till biblioteket från och med mars 2018 att finnas ett café, Steinbrenner & Nyberg. Det kommer också att bidra till trivseln, säger Britta Olsson.

 

Boken och berättelsen står givetvis fortfarande i centrum. Men frågan är om det ändå inte är just som mötesplats som ett modernt bibliotek har sin främsta funktion och betydelse.

 

– Jag ser biblioteket som en levande mötesplats människor emellan. Vi har något för alla. Det här är en plats där man bara kan vara, sitta i lugn och ro, läsa och studera, umgås och trivas, kanske lära känna nya människor, poängterar Britta Olsson.

 

Nu har hon och hennes 20 medarbetare hela 1000 kvadratmeter i bottenplan och drygt 2000 på plan två att förfoga över. Större och bättre plats för barn och unga, fler mötes- och studierum. Dessutom en hörsal för 200 personer. Många spännande program och aktiviteter, olika kultur­evenemang, författarbesök och föredrag är nu att vänta.

 

Britta Olsson är övertygad om att många nya besökare nu ska upptäcka vilket stort utbud av upplevelser ett modernt bibliotek har att erbjuda. En sak är säker, det nya stadsbiblioteket har alla förutsättningar att bli Mölndalsbornas nya favoritplats. Och varför inte ett utflyktsmål även för göteborgare?

 

Text: Per-Åke Hultberg